torsdag 21 maj 2015

Kvällens tunga stund

Ikväll jobbar Mattias nattpass, och innan han lämnar huset lägger han tidningen på bordet och ber mig läsa en artikel. Vi har inte Bohusläningen men hans arbetskamrat har det och när han läste artikeln ville han dela den med oss. Bohusläningen skrev flera gånger om transplantationen, speciellt om en person som bodde i Uddevalla och var flerorgan transplanterad. Hon dog tyvärr men ämnet är mycket känsligt för oss och jag ville så klart läsa allt om det.
I artikeln finns bild på en fantastisk person som vi har träffat flera gånger och som betyder oerhört mycket för oss, Gustaf Herlenius är Lisas transplantationskirurg. När telefonen ringer och det är dags att åka till sjukhuset för det stora omfattande operationen, det är hans händer lägger vi Lisas hälsa i, eller ohälsa får man säga, och hoppas på en mirakel, att operationen blir lyckad och Lisa får bra hälsa. Artikeln och mycket tung och statistiken är inte så lovande just för vår del. Det som var mest jobbigt att läsa är:
"Gustaf Herlenius tycker att media genom åren har fokuserat för mycket på antalet organ i transplantationerna.
Antalet avgörs inte bara av hur många organ som är sjuka utan också av vilka som hör ihop. Därför kan det vara praktiskt att byta ut ett helt "paket", ibland med fem organ, ibland fler.
– Ur kirurgisk synpunkt är transplantationer med flera organ väldigt utmanande. Vi tar ut allt från bukhålan och lägger in helt nya organ så det är en väldigt stor operation. När vi gör "bara" en tunntarm är det inte lika utmanande men båda anses vara bland de mest komplexa transplantationer man kan göra.
Det största utmaningarna är ändå inte kirurgin utan ligger i komplikationerna efter operationen.
Även det har kommit i skymundan i medias rapportering, tycker Gustaf Herlenius.
– Komplikationerna är oerhört allvarliga vid den här sortens transplantationer, som infektionsrisken eller risken för avstötning. Men det behöver inte vara fler komplikationer för att det är fler organ. De allvarligaste komplikationerna vi har haft har varit bland de som bara har fått en tunntarm."
Visst försöker man övertala sig själv att det kommer att gå bra, vi kommer att lyckas. Men det finns ju inga garantier, det finns folk som vi känner som det har gått super bra för och det finns människor som har dött efter den operationen. 
Man har inget mer kvar än hopp. 
Hela artikel kan man läsa här




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar